HOOFDDORP – De Voedselbank Haarlemmermeer zit met de handen in het haar, want over een paar maanden raken zij hun onderdak kwijt en komen ze op straat te staan. Een ‘regelrechte ramp’, aldus de vrijwilligers.
“Het is een raar gevoel”, zegt Hans Eijkemans, bedrijfsleider van Voedselbank Haarlemmermeer. “We zijn nu nog gewoon bezig om de pakketten voor komende dagen klaar te maken, maar de kans zit erin dat we in juli moeten sluiten. Dat zou echt een regelrechte ramp zijn.” Dát is de angst die er leeft: geen Voedselbank meer. Het pand van de AM Groep in Hoofddorp, waar de Voedselbank nu in zit, krijgt straks een andere bestemming. “Ik gun gemeente Haarlemmermeer een voedselbank. Dat valt of staat met een pand.”

Eisenpakket
250 gezinnen ontvangen wekelijks een pakket. Er moet nu snel een nieuw pand gevonden worden, maar dat is nog niet zo eenvoudig. “We hebben een flinke ruimte nodig om al het eten te kunnen opslaan. Bovendien moet het aan de eisen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voldoen. En het kan helaas ook niet te veel kosten”, aldus voorzitter Hans de Bats.
Eijkemans vult aan: “We zouden eerder nog een grotere ruimte nodig hebben omdat we alleen maar groeien. Als we een kleinere ruimte krijgen dan dit, is dat dodelijk voor ons.” Zijn grootste angst is dat de Voedselbank verdwijnt en nooit meer terug komt. “Ik vind het erg naar als dit zou moeten stoppen.”

Hulp
De Voedselbank zit met de handen in het haar. “We hopen dat de gemeenschap ons kan helpen. Mocht iemand een pand weten, horen we dat graag”, aldus voorzitter De Bats.
“Het kan écht niet waar wezen dat we 250 mensen in de steek laten, dat gaat écht niet”, benadrukt Eijkemans. “Nu niet, nooit niet.”

Kijk op de hiernaast staande link voor de reportage van RTVNH.nl http://www.rtvnh.nl/nieuws/179197/einde-dreigt-voor-voedselbank-haarlemmermeer-quotwe-willen-de-gezinnen-niet-laten-stikkenquot