Wat zit er in een voedselpakket

Dat verschilt per week. Het voedsel komt van bedrijven die het over hebben. Wat er in een voedselpakket zit, hangt dus af wat we als Voedselbank geleverd krijgen. Een voedselpakket is altijd een aanvulling. Je kunt er niet de hele week van eten. Uitgangspunt is dat ieder huishouden één pakket ontvangt. De grootte van het voedselpakket wordt bepaald door de grootte van je huishouden.

Schijf van Vijf

Bij de samenstelling van een voedselpakket houden we rekening met de Schijf van Vijf. Wij vinden het belangrijk dat onze klanten een zoveel mogelijk gezond en gevarieerd pakket krijgen.

 

Hier vind je meer informatie over de schijf van vijf.

 

Houdbaarheidsdatum

In een pakket zit ook (soms) eten dat op/en over de datum is. Toch is het nog goed! Er zijn namelijk verschillende soorten houdbaarheidsdata. En heel veel dingen kun je nog lang eten na de datum die op de verpakking staat. Meer uitleg hierover vind je op de pagina voedselveiligheid.
 

Nonfood

Behalve voedsel krijg je met regelmaat ook non-food producten die men normaal in een supermarkt aantreft. Dit zijn producten die, net zoals eten, als een “eerste levensbehoefte” kunnen worden gezien. Voorbeelden hier van zijn; verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen, wasmiddel, en producten voor persoonlijke hygiëne.

Speciale aanvullingen

De Haarlemmeerse Voedselbank heeft ook (soms incidenteel) speciale aanvullingen. Sommige hiervan zijn beschikbaar voor alle cliënten, andere voor een bepaalde ‘doelgroep’ zoals bijvoorbeeld cliënten die in verwachting zijn.

 • Luiers
  Incidenteel zijn er voor de kleintjes luiers.
 • Menstruatie artikelen
  Menstruatieproducten moeten voor iedere vrouw beschikbaar zijn die het nodig heeft. Het Armoedefonds stelt daarom gratis menstruatieproducten beschikbaar via lokale hulporganisaties en andere laagdrempelige locaties. We willen vrouwen zelf de keus bieden om een product uit te kiezen dat bij hen past en dat zij comfortabel vinden.
 • Jarige job
  Cliënten met kinderen kunnen hen via ons aanmelden bij stichting ‘Jarige Job’.
  Voor hun verjaardag krijgen ze dan een verjaardagsbox vol met versiering, traktaties voor de klas en leraren, wat lekkers voor de visite en natuurlijk een mooi cadeau.